21+ Lagu Daerah Jawa Tengah dan Lirik Lagu Jateng [Lengkap]

Provinsi Jawa Tengah dikenal sebagai salah satu daerah di pulau Jawa dengan banyak budaya daerah, salah satunya pada bidang musik daerah. Ada banyaknya lagu lagu daerah Jateng yang masih tetap dilestarikan sampai sekarang. Kali ini akan dibahas mengenai kumpulan lirik lagu daerah Jawa Tengah selengkapnya.

Jawa Tengah atau biasa disingkat Jateng merupakan salah satu provinsi yang berada di pulau Jawa. Ibukota Jateng adalah kota Semarang. Provinsi Jawa Tengah berdekatan dengan Yogyakarta dan keduanya dianggap sebagai pusat kebudayaan Jawa.

Jateng pun memiliki banyak warisan budaya, termasuk di bidang musik daerah. Ada banyak lagu lagu daerah Jawa yang berasal dari Jawa Tengah. Lagu lagu dari Jateng ini pun masih dilestarikan sampai sekarang. Liriknya kebanyakan juga menggunakan bahasa daerah, yakni bahasa Jawa.

Lagu daerah Jateng ini pun sering dinyanyikan dalam pentas budaya, pertunjukan adat atau sebagai musik pengiring tarian daerah. Bahkan banyak lagu-lagu Jawa Tengah yang sangat terkenal, sebut saja seperti Gundul Pacul, Lir Ilir, Gambang Suling, Bapak Pucung, Suwe Ora Jamu dan lain-lain.

Di bawah ini kami telah mengumpulkan info daftar lagu daerah Jawa Tengah beserta judul lagu dan lirik lagu daerahnya sesuai dengan kebudayaan yang ada di provinsi Jateng.

(baca juga judul lagu daerah Indonesia)


Kumpulan Lagu Daerah Jawa Tengah


Berikut ini merupakan kumpulan lagu Jawa Tengah lengkap meliputi lagu Gambang Suling, Lir Ilir, Stasiun Balapan, Gundul Pacal, Jamuran dan lain-lain lengkap beserta lirik lagunya.

Lirik Lagu Gundul Pacul


Gundul gundul pacul cul gelelengan
Nyunggi nyunggi wakul kul gembelengan

Wakul ngglimpang segane dadi sak ratan
Wakul ngglimpang segane dadi sak ratan 

Lirik Lagu Lir Ilir


Lir ilir lir ilir
Tandure wus sumilir
Tak ijo royo royo
Tak sengguh temanten anyar

Bocah angon, bocah angon
Penekna blimbing kuwi
Lunyu lunyu penekna
Kanggo mbasuh dodotira

Dodotira dodotira
Kumintir bedah ing pinggir
Dondomana, jlumatana
Kanggo seba mengko sore

Mumpung padang rembulane
Mumpung jembar kalangane
Yo surak'o surak hiyoo

Lirik Lagu Gambang Suling


Gambang suling kumandang swarane
Thulat thulit kepenak unine
U .. nine mung nrenyuh ake
Barengan lan kentrung ketipung suling
Sigrak kendangane 

Lirik Lagu Stasiun Balapan


Ning stasiun balapan
Kuto solo sing dadi kenangan
Kowe karo aku
Naliko ngeterke lungamu

Ning stasiun balapan
Rasane koyo wong kelangan
Kowe ninggal aku
Ra kroso netes eluh ning pipiku

Da a... Dada sayang
Da...  .. Slamat jalan

Janji lungo mung sedelo
Jare sewulan ra ono
Pamitmu naliko semono
Ning stasiun balapan solo

Jare lungo mung sedelo
Malah tanpo kirim warto
Lali opo pancen nglali

Yen eling mbok enggal bali

Lirik Lagu Jamuran


Jamur-an ya ge-ge thok
Ja-mur a-apa-ya gege thok
Jamur gajih mberjijih sak
ara-a-ra sira bage jamur apa?
Jamur apa?
Jamur gagak
Gaok gaok gaok
gaok gaok
Jamur-an ya ge-ge thok
Ja-mur a-apa-ya gege thok
Jamur gajih mberjijih sak
ara-a-ra sira bage jamur apa?
Jamur apa?
Jamur kethek menek
Uwite ra ana kethek
Kethek menek Kethek menek
Kethek menek Kethek menek
Kethek menek Kethek menek
Kethek menek Kethek menek 

Lirik Lagu Bapak Pucung


Bapak Pucung dudu watu dudu gunung
Sangkane ing sebrang
'ngon-ingone sang Bupati
Bapak Pucung yen m'laku lembehan grana 

Lirik Lagu Suwe Ora Jamu


Suwe ora jamu
Jamu godhong
telo
Suwe ora ketemu
Temu pisan atine gelo

Suwe ora jamu
Jamu sogo thunteng
Suwe ora ketemu
Temu pisan atine seneng

Suwe ora jamu
amu godhong bunder
Suwe ora ketemu
Temu pisan tambah pinter

Lirik Lagu Cublak Cublak Suweng


Cublak-cublak suweng, suwenge teng gelenter
Mambu ketundhung gudel, pak empo lera-lere
Sopo ngguyu ndhelikake, sir-sir pong dele kopong
Sir-sir pong dele kopong, sir-sir pong dele kopong

Lirik Lagu Ande-Ande Lumut


Putraku si Andhe Andhe Andhe Lumut
Temuruna ana putri kang unggah-unggahi
Putrine, ngger, sing ayu rupane
Klenthing Abang iku kang dadi asmane

Adhuh, Ibu, kula dereng purun
Adhuh, Ibu kula mboten mudhun
Nadyan ayu sisane si Yuyu Kang-kang

Putraku si Andhe Andhe Andhe Lumut
Temuruna ana putri kang unggah-unggahi
Putrine, ngger, sing ayu rupane
Klenting Ijo iku kang dadi asmane

Adhuh, Ibu, Ibu sampun meksa
Kang putra taksih dereng kersa
Amargi putra taksih nandhang asmara

Adhuh, Ibu, kula dereng purun
Adhuh, Ibu kula mboten mudhun
Nadyan ayu sisane si Yuyu Kang-kang

Putraku si Andhe Andhe Andhe Lumut
Temuruna ana putri kang unggah-unggahi
Putrine, ngger, sing ayu rupane
Klenthing Kuning iku kang dadi asmane

Adhuh, Ibu, kula inggih purun
Kang putra inggih badhe mudhun
Nadyan ala punika kang putra suwun

Lirik Lagu Padang Wulan


Yo 'pra kanca dolanan ing jaba
padhang wulan padhange kaya rina
Rembulane e sing awe-awe
ngelingake aja padha turu sore
Yo 'pra kanca dolanan ing jaba
rame-rame kene akeh kancane
Langite pancen sumebyar rina
yo padha dolanan sinambi guyonan 

Lirik Lagu Dhondhong Apa Salak


Dhondhong apa salak, dhuku cilik-cilik
Ngandhong apa mbecak, m'laku timik-timik
Dhondhong apa salak, dhuku cilik-cilik
Ngandhong apa mbecak, m'laku timik-timik
Atik ndherek Ibu tindak menyang pasar
Ora pareng rewel ora pareng nakal
Ibu mengko mesthi mundhut oleh-oleh
Kacang karo roti Atik dhiparingi
Dhondhong apa salak, dhuku cilik-cilik
Gendhong apa pundhak aja ngithik-ithik

Lirik Lagu Jenang Gulo


Jenang gulo, kowe ojo lali marang aku iki yo kangmas
Nalikane nandang susah sopo sing ngancani,
Dhek semono aku tetep setyo serta tetep tresno yo kangmas.
Durung nate gawe gelo lan gawe kuciwo
Ning saiki bareng mukti kowe kok njur malah lali marang aku
Sithik-sithik mesti nesu terus ngajak padu
Jo ngono… jo ngono…
Opo kowe pancen ra kelingan jamane dek biyan yo kangmas
Kowe janji bungah susah padha dilakoni

Lirik Lagu Gek Kepriye


Duh kaya ngene rasane
Anake wong ora duwe
Ngalor ngidul tansah diece
Karo kanca kancane

Pye pye pye pye ya ben rasakna
Pye pye pye pye rasakna dewe
Pye pye pye pye ya ben rasakna
Pye pye pye pye rasakna dewe

Besuk kapan aku bisa
Urip kang luwih mulya
Melu nyunjung drajating bangsa
Indonesia kang mulya
Pye pye pye pye mbuh ra weruh
Pye pye pye pye mbuh ra ngerti
Pye pye pye pye mbuh ra weruh
Pye pye pye pye mbuh ra ngerti 

Lirik Lagu Jaranan


Jaranan . .. Jaranan
Jarane jaran teji
Sing numpak ndoro Bei
Sing ngiring poro abdi

Cek cek nong ... cek cek gung
Jarane mlebu ning lurung

Gedebuk krincing ... Gedebuk krincing
Gedebuk krincing ... prok prok
Gedebuk jeder (2x)

Jaranan . .. Jaranan
Jarane jaran kepang
Sing nunggang klambi abang
Mlakune ndhut ndutan

Cek cek nong ... cek cek gung
Jarane mlebu ning lurung

Gedebuk krincing ... Gedebuk krincing
Gedebuk krincing ... prok prok
Gedebuk jeder  (2x)

Jaranan . .. Jaranan
Jarane jaran kore
Ora ono kendaline
Jarane mlayu dewe

Cek cek nong ... cek cek gung
Jarane mlebu ning lurung

Gedebuk krincing ... Gedebuk krincing
Gedebuk krincing ... prok prok
Gedebuk jeder  (2x)

Lirik Lagu Jangkrik Genggong


Kendal kaline wungu
Ajar kenal karo aku
Lelene mati digepuk
Gepuk nganggo walesane
Suwe ora petuk
ati sido remuk
Kepetuk mung suwarane
E..ya..e..ya..e..
E..ya..e..yae yae yae
Jangkrik genggong
Jangkrik genggong
Luwih becik omomg kosong
Semarang kaline banjir
Jo semelang rak dipikir
Jangkrik upo sobo ning tonggo
Melumpat ning tengah jogan
Wis watake prio
Jare ngaku setyo
Tekan ndalan selewengan
E..ya..e..ya..e..
E..ya..e..yae yae yae
Jangkrik genggong
Jangkrik genggong
Wani nglirik sepi uwong
Yen ngetan bali ngulon
Tiwas edan ora kelakon
Yen ngrujak rujako nanas
Ojo ditambahi kweni
Kene tiwas nggagas
Awak adem panas
Jebul ono sing nduweni
E..ya..e..ya..e..
E..ya..e..yae yae yae
Jangkrik genggong
Jangkrik genggong
Sampun cekap mongso borong

Lirik Lagu Turi-Turi Putih


Turi turi putih dhitandur ning pinggir sumur
Turi turi putih dhitandur ning pinggir sumur
Jeleret tiba nyemplung ke kembang kembange apa
Mbok kira mbok kira mbok kira kembange apa
Kembang kembang m'lathi kembang m'lathi dironce-ronce
Kembang kembang m'lathi kembang m'lathi dironce-ronce
Sing kene setengah mati sing kana 'ra piye piye
Mbok kira mbok kira mbok kira kembange apa 

Lirik Lagu Sinom


Amenangi jaman edan
ewuh aja ing pambudi
melu edan ora tahan
jen tan melu anglakoni
boya kaduman melik kaliren
wekasanipun dilalah karsa Allah
begjane kang lali
luwih begja kang engling lan waspada

Lirik Lagu Menthok Menthok


Menthok, menthok tak kandhani
Mung lakumu angisin isini
Mbok ya aja ngetok ana kandhang wae
Enak enak ngorok ora nyambut gawe
Menthok, menthok mung lakumu
Megal megol gawe guyu

Lirik Lagu Yen Ing Tawang Ono Lintang


Yen ing tawang ono lintang, cah ayu
Aku ngenteni tekamu
Marang mego ing angkoso, nimas
Sun takokke pawartamu

Janji-janji aku eling, cah ayu
Sumedhot rasaning ati
Lintang-lintang ngiwi-iwi, nimas
Tresnaku sundhul wiyati

Dek semono, janjimu disekseni
Mego kaltiko, kairing roso tresno asih

Yen ing tawang ono lintang, cah ayu
Rungokno tangis ing ati
Binarung swaraning ratri, nimas
Ngenteni mbulan ndadari

Janji-janji aku eling, cah ayu
Sumedhot rasaning ati
Lintang-lintang ngiwi-iwi, nimas
Tresnaku sundhul wiyati

Dek semono, janjimu disekseni
Mego kartiko, kairing roso tresno asih

Yen ing tawang ono lintang, cah ayu
Rungokno tangis ing ati
Binarung swaraning ratri, nimas
Ngenteni mbulan ndadari 

Lirik Lagu Te Kate Dipanah


Te kate dipanah
Dipanah ngisor gelagah
Ana manuk konde-onde
Mbok sirbombok mbok sirkate
Mbok sirbombok mbok sirkate

Lirik Lagu Sekolah


Esuk-esuk srengengene lagi metu, sibu
Nyuwun pangestu kang putra badhe sinau, sibu

Nyangking etas ing jerone isi sabak, bapak
Gerip lan sada wis jumepak ana kothak bapak

Awan-awan srengengene ana tengah, si 'mbah
Bungah-bungah kang wayah mulih sekolah, si 'mbah

Sore-sore lampune dhimunculake, budhe

Wis wayahe bocah-bocah pada sinau budhe 

Nah demikianlah info daftar 21 lagu tradisional Jawa Tengah beserta lirik lagu daerah Jateng selengkapnya. Beberapa judul lagu daerah Jawa Tengah seperti Suwe Ora Jamu, Gundul Pacul, Lir Ilir, Cublak Cublak Suweng dan Gambang Suling pun cukup populer di antara lagu daerah Indonesia lainnya. Sekian info musik daerah lagu dari Jawa Tengah kali ini.

0 komentar:

Komentar Pecinta Musik

Artikel Musik Terbaru